E-TEP NEDİR? KİMLER KATILABİLİR?

29.07.2023
Akın Dil Eğitim Merkezi
E-TEP NEDİR? KİMLER KATILABİLİR?

E-TEP (ELECTRONIC TEST OF ENGLISH PROFICIENCY) SINAVI

Bu sınav nedir ve hangi kurum tarafından uygulanıyor?

ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından) bir süredir üzerinde çalışıldığı ve 22-23 Temmuz 2023 tarihlerinde Ankara Esenboğa sınav merkezinde pilot uygulaması yapılan sınavdır. Bu sınav içeriğine baktığımızda İngilizcede yer alan 4 becerinin (Okuma, Dinleme, Yazma ve Konuşma) ölçüldüğünü görüyoruz.

Sınav süresi ne kadar?

Bu sınav için verilen süre 240 dakikadır.

Sınav içeriği nedir?

Bu sınav 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm Okuma ve Dinleme becerilerinin ölçüldüğü bölümdür. Bu bölümden sonra 15 dakikalık bir ara verilmektedir. İkinci bölümde ise Yazma ve Konuşma becerileri vardır.

Sınav bölümleri nelerden oluşuyor ve verilen süre ne kadar?

1. Bölüm

Bu bölüm okuma ile başlıyor ve burada 5 ayrı bölüm bulunmaktadır. Adaylara verilen süre toplam 75 dakika olup toplamda 30 soru bulunmaktadır. Her bölümde yer alan soru sayısı farklıdır. Okuma parçalarının zorluğu YDS, IELTS ve TOEFL gibi sınavlarda sorulan okumalara yakındır. Okumanın birinci bölümünde 5 ayrı paragraf verilmiş olup bu bölümde 7 adet çoktan seçmeli (3 seçenekli) soru bulunmaktadır. Sorular okuma parçalarının sırasına göre gitmektedir. Aşağıda yer alan görsel içeriği tamamen temsil olup sınav içeriğini yansıtmamaktadır sadece sınav formatı hakkında bilgi vermektedir.

İkinci bölümde 4 adet okuma parçası verilip 6 adet soru sorulmuştur. Burada yer alan 6 soruda yer alan bilgi hangi paragrafta geçmektedir diye sorulup burada A,B,C ve D başlıkları altında verilen bilgilerle eşleştirme yapılması istenmiştir. Aşağıda yer alan görsel içeriği tamamen temsil olup sınav içeriğini yansıtmamaktadır sadece sınav formatı hakkında bilgi vermektedir.

Üçüncü bölümde 4 adet paragraf verilmiştir ve burada yer alan 4 soruda paragrafın ANA FİKRİ sorulmuştur. Aşağıda yer alan görsel içeriği tamamen temsil olup sınav içeriğini yansıtmamaktadır sadece sınav formatı hakkında bilgi vermektedir.

Dördüncü bölümde YDS ve YÖKDİL sınavlarından farklı bir soru türü yer almaktadır. Bu bölümde ekranın sol tarafında yer alan paragrafın özeti istenmektedir. Ekranın sağ tarafında yer alan özetin içerisinde boşluklar verilmiş bu boşluklara sağ tarafta yer alan paragraf içerisinde 1 ya da 2 kelime yazılmaktadır. Aşağıda yer alan görsel içeriği tamamen temsil olup sınav içeriğini yansıtmamaktadır sadece sınav formatı hakkında bilgi vermektedir.

 

Beşinci bölümde ise verilen paragrafların amaçlarının ne olduğunu soran bölümdür.

2. Bölüm

Bu bölümde dinleme becerisi yer almaktadır. Toplam 35 sorudan oluşmakta olup dinleme parçalarının süresi ortalama 2 dakika ile 4,5 dakika arasında değişmektedir. Her dinleme öncesinde talimatlar verilip sonrasında ise soruları okumak için 30 saniye süre verilmektedir. Adayların burada geçen konuşmaları sadece 1 defa dinleme hakkı vardır. Dinlemenin ilk bölümleri daha kısa ve daha basit seviyede olup adayları çok fazla zorlamamaktadır. Ancak ikinci bölümde ise 2 kişinin farklı konular hakkında konuşuyor ve burada dinleme süreleri 4,5 dakikaya kadar çıkmaktadır. Üçüncü ve dördüncü bölümlerde ise konuşmanın konusu daha akademik ve sorular önceki bölümlere daha zor ve yanıltıcı anlatım yer almaktadır. Bazı sorularda ise çıkarım yapılması istenmektedir. Bu bölümler bittiğinde adaylara 15 dakikalık bir ARA verilmektedir.

3. Bölüm

Bu bölümde yazma becerisi yer almaktadır. Yazma bölümü 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde adaylardan bir blog sayfasında yer alan durum, görüş, haber vb. hakkında 250 kelimeden oluşan bir makale yazmaları istenmektedir. Bu bölümde E-YDS ve E-YÖKDİL sınavlarından farklı olarak adaylara klavye verilmektedir ve aşağıdaki boşluğa yazmaya başladığında kaç kelime kaldığı bilgisi yer almaktadır. Ayrıca herhangi bir teknik sıkıntıya karşı adayların yazdıkları 20-30 saniye arasında otomatik olarak kaydedilmektedir. İkinci bölümde ise TRTWORLD haber kanalından ortalama 2,5 dakikalık bir video izleyip bu konu hakkında adayların 250 kelimeden oluşan bir kompozisyon yazmaları gerekiyor. Üçüncü bölümde ise bir mailde yer alan bilgileri kullanıp o kişiye cevap verilmesi istenmektedir. Burada ise adayların 120 kelimeden oluşan cevap yazmaları gerekiyor.

4. Bölüm

Bu bölümde ise konuşma bölümü yer almaktadır. Bu bölümde adayların kulaklarının sorunsuz çalıştığından emin olması gerekiyor. Toplamda 4 bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde “favori kitabınız/şarkınız/filminiz vb. nedir? gibi bir soru sorulup daha sonrasında düşünmek için 10 saniye süre verip adayların konuşması bekleniyor. Ortalama konuşma süresi 15 ile 45 saniye arasındadır. İkinci bölümde ise “son doğum gününüz/tatiliniz/sınavınız vb. nasıldı?” gibi bir soru sorulup yine düşünmek için 10 saniye süre verip adayların konuşması bekleniyor. Üçüncü bölümde ise konu daha akademik olup TRTWORLD haber kanalından ortalama 2,5 dakikalık bir video izleyip adayların kendilerine verilen müsvedde kâğıt üzerinde not almaları istenmektedir. Video bittikten sonra yine adaylara düşünmek için 10 saniye süre verip adayların konuşması bekleniyor. Son bölümde ise adayların kendilerini tanıtması isteniyor. Yine burada da adaylara düşünmek için 10 saniye süre verip adayların konuşması bekleniyor.     

Hangi adayların bu sınava girmesi uygundur?

Bu sınava girmek için adayların Genel İngilizce seviyesi olarak B2 seviyesinde olması ya da YDS, E-YDS’den 70 puan ve üstü puana sahip olması beklenilmektedir. Bundan sonra adayların bu sınava yönelik özel ve ayrı bir hazırlık yapmaları gerekiyor. 

Eğitimlerden
Haberdar Olmak İster Misiniz ?

En son güncellemelerden haberdar olmak ve fırsatları yakalamak için abone olun.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz.
Tamam
Hayır
Çerez Politikamız